Arkiv

BÄST I TEST

Cecilia Kyllinge besökte söndagen den 12 mars oss med en enkvinnsföreställning. Med sång, energi, humor och tänkvärda inslag underhöll hon publiken. Som syns på bilderna, så fick vi möta karaktärer av de mest skiftande slag.. Bygdegården var fullsatt med en härlig publik. I pausen bjöds på fika och tillfälle att prata med bordsgrannarna.

Julgransplundring 2023

Söndagen den 15 januari träffades ett helt gäng barn och vuxna och dansade ut julen. Vi fikade, barnen fick välja lotterivinster och alla var med och dansade. Våra musikanter förhöjde stämningen och glädjen runt granen. Sedan fick vi också besök av tomten som delade ut presenter till alla barnen.

Tomtevandring

Den 11 december 2022 samlades ett helt gäng barn och vuxna för att med facklor i händerna vandra till skogs och tomtens brevlåda.

Tomten fick ta emot en hel del önskelistor.

När det var klart vandrade alla tillbaka i mörkret till bygdegården, där det serverades glögg, saft och pepparkakor.

Måla egna dalahästar

Lördagen den 12 november träffades tio vuxna och knappt femton barn för att tillsammans och utifrån var och ens fantasi och lust, måla dalahästar. Det blev en härlig eftermiddag med färgklickar, penseldopp, koncentration, umgänge, fika och en massa härliga hästar att beskåda. Det här var andra gången som vi genomförde aktiviteten och vi gjorde det i samarbete med kulturföreningen Skådebanan.

Studiecirkel om bygdens fäbodar

I regn och rusk for en entusiastisk skara medlemmar från Bengtshedens bygdegårdsförening på studieresa till Nysjöns och Grejsans fäbodar. Detta blev en trevlig höjdpunkt på vårens studiecirkel om fäbodar och fäbodlivet förr och nu. På båda fäbodarna berättade aktiva fäbodbrukare om livet på fäboden idag. De ordnade också med kolbullar till lunch och eftermiddagsfika med egentillverkade fäbodprodukter. Dagen avslutades i solsken med sång av en av deltagarna och diktläsning av vår kursledare Victoria Törnqvist. Vi har också haft ett antal träffar med teman som fäbodarnas historia, djuren på fäboden och fäbodarnas produkter. Den träff som ordnades för barnen var också väldigt uppskattad. Allt finansierades av Postkodstiftelsens grannskapsinitiativ.

Den 15 maj genomförde vi en mycket lyckad dag med mer än hundra besökare. Äldre, yngre och barnfamiljer kom.Det var extra roligt att höra minnen och se alla samtal som väcktes framförallt hos de äldre besökarna, av fotouställningen med bilder från förr och de båda bygdefilmerna "Minnesbilder från Bengseboa" och "Filmer från Bengtsheden på 50-talet". Såväl fotouställning som filmer kan vi glädjas av tack vare Alf Hedlunds kulturgärning. Tack Alf!

Det goda fikat hade en strykande åtgång. Lotteriet drog också in lite pengar till föreningen och ponnyridningen likaså.Det blev en liten kö av barn som ville ta en ridtur. Härligt!

Det var också roligt att Malisgården Chark & Butik hade öppen gård med bland annat grissläpp samma dag.Väldigt många var intresserade och gladdes av att se de ystra gisarna. Riktigt kul!

Bygdegårdens Dag

Tomtevandring

Den 18 december 2021

Det blev en magisk vandring med facklor till tomtens brevlåda i skogsbrynet, där tomten väntade på barnens önskelistor.

Cirka 25 barn med föräldrar, mormödrar, morfäder och farmödrar deltog. Varm glögg, saft och pepparkakor smakade gott efter promenaden.

Tack alla som kom!

GOD FORTSÄTTNING!

Målning av "Bengtshedshästar"

Ett härligt gäng träffades lördagen den 13 november 2021 och målade dalahästar. Ämnena behövde slipas och putsas innan de var redo för att få färg. Fantasi fanns det gott om och hästarna kom att se ut på en hel mängd olika sätt. Roligt var det. Arrangemanget genomfördes i samarbete med kulturföreningen Skådebanan.

Lupinbekämpardagen den 6 juni 2021

Vi var knappt 10 personer som hjälptes åt att rensa lupinplantor i våra diken, denna sommarvarma söndag. I sjölandet på Bengtsheden 62 lämnades säckar ut och där bjöds också på kaffe, fikabröd och läskande saft. Mycket gott och uppfriskande. Tillsammans blev det cirka 25 sopsäckar som nästa dag kördes till sopstationen för förbränning. Aktiviteten var lyckad och vi ska nog försöka delta på denna riksgemensamma aktivitet också nästa år. Vår ambition är att hålla tillbaka dessa vackra men tyvärr invasiva blommor. Tack alla som hjälpte till!

Årsmötesförhandlingar genomfördes den 31 mars 2019. Det kom ett 20-tal personer. Delar av Svärdsjö spelmanslag underhöll med en vals, en polka och en polkett efter Sveds-Jan från Bengtssheden. Vi som lyssnade blev sugna på mer. Vi tackade av Anders Fahlén som slutar som ordförande och Karin Bengtshed som också lämnar styrelsen.

Filmer om Bygden

Alf Hedlund drog fullt hus när han söndagen den 24/2 visade sina filmer från bygden. Riktigt roligt! Den ena filmen handlade om Borgärdet under 50- och 60-talen. Den andra om Svärdsjö Mekano. Både miljöer, byggnader, verksamheter, människor och anekdoter presenterades. Det var intressanta och uppskattade filmer med många igenkänningar från publiken. Riktigt lyckat. Vi vill tacka Alf så väldigt mycket. Likaså vill vi skicka ett tack till alla som skänkte ett bidrag till bygdegården. Sammanlagt förstärktes kassan med nästan 2200 kronor.

Innan årsskiftet fick skylten på bygdegårdens lada belysning och syns därför betydligt bättre i vintermörkret.

Söndagen den 13/1 kom det cirka 15 barn och 20 vuxna till bygdegårdens julgransplundring. Vi fikade gott och delade ut en hel del vinster i lotteriet. Alla dansade glatt runt granen under ledning av Imla Lindborg. Erik Lindborg och Janne Åslund stod för musiken både till dansen och lite därutöver. Fram emot slutet av plundringen dök en snäll, glad och dansat tomte upp och delade ut presenter till alla barnen. Det var roligt att så många kom och att alla såg ut att ha trevligt.

Julgransplundring

Det var nog flera som såg att det landade ett segelflyplan i Bengtsheden en sommar. Här kommer ett tack och lite bilder på landningen från flygaren:

Hej Bengtshedenbor!

I sommar nämligen den 19 juli var jag ute och segelflög men det bar sig inte bättre än att jag var tvungen att landa i Bengtsheden.

Det var en trevlig plats många bybor och förbipasserande kom ner och tittade och pratade. Jag hade blev kvar i flera timmar innan några av mina klubbkamrater kom med transportvagnen för att hämta. Mest tacksam är jag för den dam som kom ner och bjöd mig på kaffe och bullar. Tack så mycket för det vem det nu var?

Vänliga hälsningar

Bo Forsberg