
Senaste Händelse


Med denna fjärde temasöndagen om beredskap avrundade vi den första delen i föreningens arbete med att stärka vår gemensamma beredskap. Vi var ett gäng på knappa trettio engagerade personer som diskuterade, för det första, vad vi behöver ta reda på mer om vad gäller olika typer av tillgångar i byarna och hur det skulle kunna gå till. En hel del förslag lyftes som vi nu kan ta med oss när vi i nästa steg ska ta fram ett arbetssätt för att göra den inventeringen. För det andra så pratade vi om vad vi vill lära oss mer om så att vi utifrån det kan genomföra några kurser eller workshops. Detta ska vi diskutera vidare med Studieförbundet Vuxenskolan. Sist men inte minst kom det flera förslag på hur vi skulle kunna utveckla vår bygdegård så att den kan vara en resurs i händelse av en längre kris. Vi avslutade eftermiddagen med att var och en satte sitt namn på tänka aktiviteter som man har ett särskilt intresse för. Nu ska vi ta hand om allt detta och se till att planera olika aktiviteter framåt. Innan kaffet dukades undan kom också initiativet att ordna en grillkväll i sommar. Listan på personer som vill engagera sig i att ordna en sådan fylldes också snabbt.
Tematräff om beredskap


Den nionde februari träffades knappt 30 personer i bygdegården för att lära sig med om livsmedelsförsörjning. Anders Carlborg, från Länsstyrelsen, redogjorde för hur försörjningsgraden för olika livsmedelsgrupper ser ut i Dalarna. Överraskande låg, tyckte nog de flesta. John Viklund, ledamot i LRF:s distriktstyrelse och småbrukare i Linged, berättade om hur situationen ser ut i Falun kommun och lite om planerna på att utveckla sin gård. Emrik Forssén som tillsammans med Elin Halvarsson driver jordbruk bland annat i Bengtsheden, gav oss en inblick i villkoren för att vara bonde och för vikten av att ha en fungerande livsmedelsförsörjning, när det inte är kris, för att också ha det i händelse av en sådan. Alla var rörande överens om vikten av att vi som konsumenter handlar mat från lokala livsmedelsproducenter. Mycket intressant. Runt fikaborden diskuterade vi sedan hur vi både enskilt och tillsamman kan stärka vår förmåga att ha tillgång till mat också i fall en kris på livsmedelsområdet skulle påverka oss.
Tematräff om beredskap
Så var det dags för årets julgransplundring. Drygt 20 barn och knappt lika många vuxna dansade ut julen och granen. Vi fikade, alla barn vann på lotteriet och när vi var så lagom varma efter all dans dök tomten upp utanför fönstret. Alla barn satte sig på led och fick varsin julklapp av honom. Några kramar fick han också. Sedan dansade också tomten glatt när musikanterna spelade Räven raskar över isen, innan han sedan for vidare i vintern. Härlig stämning och tack till alla glada barn och vuxna.
Julgransplundring 2025


Det snöade rejält när 17 barn och nästan lika många vuxna genomförde 2024 års tomtevandring. Tomten väntade i skogsbrynet och var säkert förväntansfull över vad han skulle hitta i sin brevlåda efter att barnen lämnat sina önskelistor där. Saft och pepparkakor gav lite extra energi till promenaden och facklor lyste upp i snöyran och mörkret.
Tomtevandring 2024




Söndagen den 10 november var det dags för vår andra tematräffen om beredskap. Vi hade bjudit in Tommy Albinsson, Falu kommuns beredskaps-samordnare, för att berätta om kommunens ansvar när det gäller el- och vattenförsörjning i händelse av längre avbrott, liksom om kommunens arbete med att utveckla beredskapen vid krishändelser. Vi kom också in på en del frågor kring skyddsrum. 27 engagerade personer kom till mötet och kring fikaborden blev det bra diskussioner och förslag på hur vi lokalt i byarna kan förbättra vår lokala gemensamma beredskap. Gruppernas anteckningar från samtalen sparades för att bidra med inspiration till det fortsatta arbete. Nästa träff, som vi planerar i samarbete med Studieförbunder Vuxenskolan, kommer troligen genomföras en söndag i februari 2025 och ha fokus på matförsörjning.


Tematräff 2 - Beredskap


Söndagen den 23 september slöt ett 25-tal personer upp till den första tematräffen om beredskap. Vi hade bjudit in de som bor och lever i Bengtsheden med omnejd. Gösta Ljungberg från Civilförsvarsförbundet berättade om hemberedskap och vad som är viktigt att utrusta sig med. Därefter samtalade vi om hur vi tillsammans blir bättre förberedda på kriser och olyckor. Vi blev inspirerade både av Gösta och av varandra. Gruppernas anteckningar från samtalen sparades för att bidra med inspiration till det fortsatta arbete med att stärka vår gemensamma beredskap. Steg ett handlar om att i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan anordna fler tematräffar.


Tematräff 1 - Beredskap
Bygdegårdens dag
Här är tre foton från vår soliga bygdegårdens dag. Tack alla som hjälpte till!
Även i år var visningen av inslag från Björn Bergmans bygdefilmer populär. Många hjälpte till. Ett särskilt tack dock till Tore och Annika Östberg för den fina konstutställningen.
Tack också Svärdsjö järn och Cantina del Re för lotterivinsterna och tack Martin Lazar som gladde barnen med fina ansiktsmålningar.






Rhythm & bluesföreställning med Violet Green
Det blev ett rejält tryck på bygdegården när Violet Green den 27 januari bjöd på svängig musik, från flera decennier. De delade också med sig av musikhistoria med fokus på kvinnor som pionjärer. Violet Green bjöd verkligen på sig själva, på härlig musik och en perfekt lördagkväll. Superlyckat, helt enkelt!









