Fotoalbum

Wasamarshen

Wasamarschen brukade även kallas för sommarens vasalopp, det var en tävling i gång som arrangerades av Korsnäs IF och Svärdsjö IF tillsammans, tävlingen genomfördes 15 gånger och första året var 1949 och det sista år 1964.

Starten gick från bron intill Korsnäs brödfabrik och målet var i Prostparken i Svärdsjö och sträckan uppmättes till 25 km.

Wasamarschen blev en av Sveriges största och mest förtjusande tävlingar som drog till sig eliten, oerhört många åskådare och stor uppmärksamhet i lokalpressen. Det var fest på den 25 km långa vägen mellan Korsnäs och Svärdsjö för att inte tala om vid målet.

John Ljunggren från Värnamo var den som vann de flesta tävlingarna, Enar Steinholtz från Vika IF var den bäste Dalagångaren men lyckades aldrig vinna tävlingen.

Sjätte året som tävlingen genomfördes 1955, vann John Ljunggren på tiden 2.04.10 Enar Steinholtz kom 3:a på tiden 2.06.03 och Svärdsjös egen gångare Adrian Mellangårds kom in på tiden 3.18.41, men han bad publiken om ursäkt för sin sena ankomst.