Historia om Bygdegården
Bengtshedens bygdegårdsförening bildades 1944.
Dom drivande krafterna i föreningen var då Erik Söderlund, Gunnar Westlund och Erland Permats.
Mark till ursprungliga bygdegården köptes in från Uv August Johansson. Lokalen som byggdes är numera övertagen av Bengtshedens plåt.
Gunnar Westlund berättar att han och Erik Söderlund gick i byn för att få påskrivet av arbetsvilligt folk för att kunna utföra bygget och det gick väldigt bra att få ihop dagsverken på det viset, för det fanns ingen samlingslokal i byn och behovet var stort för en sådan. Troligen fick man in en del pengar också genom bidrag på samma sätt.
Bara att gräva ur grunden var ett stort arbete eftersom marken var ganska hård och måste korpas lös för att sedan köras med häst och flake och tippas framför huset och det bildade den plana ytan framför huset.
I källaren så installerades en vedkamin för uppvärmning av hela huset och värmen spreds uppåt till lokalen genom galler i golvet eftersom det inte fanns någon värmeledning att nyttja.
Själva huset var troligen en så kallad Tängerkoja i monterbart skick som köptes begagnad från ett f.d.huggarläger i Nysjön och monterads upp på grunden.
Bygdegården utnyttjades flitigt under ca. 20 års tid och det anordnades danskvällar och en hel del uppträdanden och teater, matlagningskurser, jaktstämmor och byastämmor, och även en del politiska möten samt filmvisning. Några år så firades sista april där med brasa och fyrverkeri.
SLU var väldigt aktiva under en del år.
Lokalen anlitades för julgransutdansning av både Bengtshedens handel och Bodviks affär under några år.
I den bakre delen av lokalen så byggdes det upp en scen ca. 30 cm hög för att användas vid teater och även för de musiker som spelade till danserna. Nämnas kan att Brandt Gunnar från Boda (på gitarr) och Evert Westgren från Hillersboda (på dragspel) ofta stod för musiken.
Det fanns även ett bibliotek där som förestods av Herbert Ringström ( Nygårds) och Birger Sjöström, det talas om att bokhyllan var ca. 2m x 1.20m.
Lottakåren fanns också där med bl,a. Uv Marianne Johansson som drivande.
I början på 60 talet upphörde verksamheten och huset stod sedan oanvänt i många år till Bengtshedens plåt övertog lokalerna.
Jan-Erik och Monica Berg flyttade in till Bengtsheden 1973 och året efter så startade de en gammeldanskurs i den gamla och slitna lokalen och intresset för dansen var då enormt stort. De flesta ungdomarna i byn och även äldre deltog i kursen. Eftersom dansarna var så många så delades de upp i två grupper per kväll.
18 okt 1983 blev nya Bengtshedens bygdegårdsförening antagna som medlem i Bygdegårdarnas riksförbund.
22 okt 1984 bestämdes på Bengtshedens skifteslags stämma att sälja småskolan, nuvarande bygdegården, till Bygdegårdsföreningen med tillträde 1 jan 1985. Tidigare under oktober hade man haft ett möte med parter från Bengtshedens bygdegårdsförening, K-konsult och Falu kommun där man diskuterat förslag till renovering och inredning av före detta småskolan.
1 jan 1985 sändes en skrivelse till Svärdsjö storskifteslag om att få köpa tomten. På deras stämma bestämdes att sälja tomten till Bygdegårdsföreningen för 1 kr.
Aldrig har så mycket folk från Bengsheden med rösträtt deltagit vid storskifteslagets stämma.